Terug naar het overzicht.


Cézanne, Le Mont St. LazarePost-Impressionisme:
Paul Cezanne.
Duurzaam maken van Impressionisme, structuur uit de natuur zoeken. Niet echt een heel spannend schilderij. Wel een zoektocht naar vorm.
De stijl van Cezanne leidt in de 20e eeuw tot Kubisme


Post-Impressionisme:

Vincent Van Gogh.
Van Gogh begint als Realist. De aardappeleters. In Frankrijk aangekomen ontdekt hij het Impressionisme. De zelfportretten tonen zijn uiterlijk, maar nog meer zijn innerlijke roerselen. Er is sprake van een expressief kleurgebruik, Donkere contouren Kleur, vorm, penseelstreek en zelfs vertekend perspectief verhogen de expressie. Japanse prentkunst; Van Gogh, de Zaaier. Zie de Japanse invloeden De stijl van van Gogh – het kiezen voor kleur als drager van emoties – leidt tot expressionisme.
Van Gogh, Café Biljart in ArlesPost-Impressionisme:
Paul Gauguin. - felgekleurde vlakke achtergrond, donkere contourlijnen - symbolisch kleurgebruik Gauguin op Tahiti, op zoek naar een zuivere samenleving. ‘Een schilderij is een plat vlak gevuld met lijnen en kleuren’, aldus Gauguin. Gauguin gebruikte vaak teksten op het werk. Het meest bekend zijn de teksten in de inheemse taal van Haïti. De stijl van Gauguin leidt tot symbolisme. Het symbolisme gebruikt veel vormen (en kleuren) met meerdere betekenissen.
Gauguin, Nave Nave Moe, Bij de Bron

Terug naar het overzicht.